Avukat Celal Ülgen, Hatay'da Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) milletvekili seçilerek meclise giren Gezi tutuklusu Can Atalay'ın tahliye sürecini anlattı. Ülgen tahliyeye ilişkin Anayasanın 67. maddesini işaret etti.
Avukat Celal Ülgen, Gezi tutuklusu Can Atalay’ın tahliye sürecine ilişkin, “Anayasamızın 83’üncü maddesinin 2. fıkrası hükmü gereğince seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen milletvekili, Meclis kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Ayrıca Anayasanın 67. maddesi ‘Vatandaşlar, kanunda gösterilen şartlara uygun olarak seçme, seçilme ve bağımsız olarak veya bir siyasi parti içinde siyasi faaliyette bulunma ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir’ şeklinde düzenlenmiştir.
Bu nedenle bir taraftan Can Atalay’ın milletvekili seçilmesiyle dokunulmazlık hakkı kazanacağı ve Anayasa’nın 83. maddesi uyarınca seçimden önce işlediği iddia olan olaydan dolayı tutuklanamayacağı, yargılanamayacağından derhal tahliye edilmesi gerekir. Bu durumda direnilmesi halinde ise devreye seçilme hakkı ihlali girebilecektir. Bu nedenle önce yargılandığı mahkemeden Can Atalay’ın tahliyesinin istenmesi gerekecek ve bu konuda olumsuz bir karar verilmesi halinde ise Anayasa Mahkemesi’ne başvurularak seçilme hakkınının ihlal edilmesi ve tutukluluğun makul süreyi aştığı iddiası ile başvuru yapılabilecektir” dedi.
BALBAY ÖRNEĞİ
Mustafa Balbay da 12 Haziran 2011’deki genel seçimde Ergenekon tutuklusu olduğu sırada milletvekili adayı oldu ve CHP İzmir 2. bölgeden milletvekili seçildi. Bunun ardından iki kez tahliyesini isteyen Balbay’ın talebi reddedildi. Konu Anayasa Mahkemesi’ne taşındı, mahkeme Balbay’ın adil yargılanma ve uzun tutuklulukla ilgili başvurusunu değerlenip, haklarının ihlal edildiğine hükmetti ve 9 Aralık 2013’te tahliye kararı çıktı. (Cumhuriyet)
Bu haber 16.5.2023 09:18:38 tarihinde eklenmiştir.

Can Atalay'ın tahliye süreci nasıl işleyecek?

Önce Bağımsızlık Koşusu, sonra Yüksek Sadakat!
CHP 2 ilden ilk kez, 1 ilden de 46 yıl sonra vekil çıkardı!
CHP'li Aslanoğlu'ndan flaş Çelebi çıkışı: Bu utanç AK Parti'ye de bize de ait! İlk Kez Adama İlk Turda Seçim Kazandırmamayı Başardık”

CHP’de başkanlar toplandı: Aslanoğlu: Bizi teröristleştirmeye çalışıyorlar

Son Dakika: Kılıçdaroğlu'ndan seçim açıklaması: Bu seçimi alacağız

Son dakika... YSK Başkanı Ahmet Yener resmen açıkladı: Seçim ikinci tura kaldı!

Gediz’in iki yakası bir araya geldi

Şehit Gazeteci Hasan Tahsin anıldı

Son dakika... YSK Başkanı Ahmet Yener'den 15 Mayıs sabahı yeni açıklama: Oy oranlarını paylaştı!

Bu fidanlar onlarla birlikte büyüyecek

İşte İzmir'in yeni milletvekilleri: Kim/kimdir?

Kılıçdaroğlu kameralar karşısında: “Milletin iradesine bloke koymayın”

CHP İl Başkanı Aslanoğlu: “Sonuçlar Biraz Gecikecek, Biz de İtirazlarımızı sürdürüyoruz!”

İşte İzmir’de İlçe İlçe Cumhurbaşkanlığı Seçim Sonucu!

Kılıçdaroğlu’ndan YSK’ya uyarı, vatandaşlara çağrı: “Bu gece uyumayacağız halkım”

Başkan Aslanoğlu’ndan yeni açıklama: “Açık ara öndeyiz”

Kılıçdaroğlu'ndan son dakika açıklaması: Öndeyiz

2023© Bu sitenin tüm hakları saklıdır.