Pazarcılar Odası Başkanı Erişen : “Hobi bahçeleri için önlem alınmalı”

Ana Manşet / Güncel

Pazarcılar Odası Başkanı Erişen : “Hobi bahçeleri için önlem alınmalı”

İzmir Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Hamdin Erişen, meyve sebze fiyatlarının düşmesi için giderek çoğalan hobi bahçelerine yönelik önlem alınması ve tarım girdi maliyetlerinde indirim yapılması çağrısında bulundu.




Sevilcan GÜNAY / EHAEGE - Pazardaki meyve sebze fiyatlarına yönelik bilgi veren Erişen, “Tarlalara hobi bahçeleri, evleri doldu. Bunlar tarımın, mahsulün önemli ölçüde azalmasına neden oluyor. Buralarda eskiden domates, pırasa, karnabahar çıkıyordu, lahana çıkıyordu. Şimdi oralara gidin, hobi evleri çoğalmış, buralarda domates yerine insan var artık. Hobi bahçeleri ve tarım girdileri konusunda acilen önlem alınmazsa nasıl bize anamız babamız ‘geçmişte şöyleydi’ diye anlatıyorsa, biz de çocuklarımıza eskiden domatesi 2 liraya yiyorduk diye anlatırız” uyarısında bulundu. 

“PAHALILIĞIN DEVAM EDİYOR”

Enflasyon oranlarında yaşanan yükselme meyve ve sebze fiyatlarına da yansıdı. Pahalılık; daha ucuz ve daha taze gıdaya ulaşmak isteyerek market yerine pazarı tercih eden vatandaşın cebini yaktı. İzmir Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Hamdin Erişen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı KDV indiriminin fiyatların bir miktar aşağı inmesini sağladığını ancak pahalılığın devam ettiğini anlattı. Pazarcıların bazı ürünleri zarar ederek sattığını kaydeden Erişen, “Yapılan KDV indirimiyle birlikte patlıcanın kilosu 30 liradan 15 liraya indi. Salatalık şu anda pazarda 12 lira, kabak biraz yüksek seyrediyor, 16-17 lira civarında bunun sebebi de az mahsulün az olması. Domates 13-15, çeri domatesi ise 17-20 lira civarında. Ben pazarlarımızı geziyorum, tezgahların hepsine bakıyorum. Geçenlerde arkadaşımıza ‘Domatesi kaç liraya aldın’ diye sordum. 15 liraya aldığını ve 15 liradan da sattığını söyledi. Sadece çeşit olsun diye satıyor. Adam yanında salatalığı, patlıcanı da alsın diye. Domatesten kar etmiyor, 15’e alıp 15’e sattığında en az 1 lira zarar ediyor çünkü terazide grama bakılmıyor, çürüğü çıkıyor, bunlar oluyor” dedi. 

“HOBİ BAHÇELERİNE ÖNLEM ALINMALI”

Meyve ve sebze fiyatlarında vatandaşın cebini rahatlatacak indirimin ekilen tarlaların çoğalmasıyla mümkün olabileceğini kaydeden Erişen, “Fiyatların düşmesi lazım. Bunun için de çiftçilerin ekmesi lazım. Eken çiftçiye baktığımızda gübre fiyatları çok yüksek, mazot fiyatları çok çok yüksek. Sadece mal bazında KDV indirimiyle mal ucuzlamaz, birazcık düşer. Aradaki maliyeti düşürmezsek geçen senelerde 1-2 liraya yediğimiz domatesi bu yaz zor buluruz. Bunun yanı sıra her yıl ekim yapılacak toprak azalıyor. Tarlalara hobi bahçeleri, evleri doldu. Bunlar tarımın, mahsulün önemli ölçüde azalmasına neden oluyor. Buralarda eskiden domates, pırasa, karnabahar çıkıyordu, lahana çıkıyordu. Şimdi oralara gidin, hobi evleri çoğalmış, buralarda domates yerine insan var artık. Dünyanın yüzölçümü aynı ama toprak azalıyor. Hobi bahçeleri ve tarım girdileri konusunda acilen önlem alınmazsa nasıl bize anamız babamız geçmişte şöyleydi diye anlatıyorsa, biz de çocuklarımıza eskiden domatesi 2 liraya yiyorduk diye anlatırız” uyarısında bulundu.




Bu haber 23.2.2022 09:14:57 tarihinde eklenmiştir.


Okuyucu Yorumları

Haber Gezintisi

  • Pazarcılar Odası Başkanı Erişen : “Hobi bahçeleri için önlem alınmalı”

  • Beyaz Saray açıkladı: Zirve rafa kalktı

  • Başkan Sürekli’den Menemen övgüsü

  • Başkan Koştu’nun ‘muhalefet hizmeti engelliyor’ çıkışına CHP’den İZBAN, Çandarlı Limanı ve Çevre yolu çıkışı geldi: “Onları da muhalefet mi engelliyor?”

  • Büyükşehir’den o iddialara yanıt: “İzmir’in can damarı olacak dev projenin yapımı için KİK onayı bekleniyor”

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! Elektrikte indirimli tarife 1 Mart'ta

  • Putin'e ilk darbe! Yaptırım dalgası başladı

  • “Yeşil Başlangıçlar İzmir Çalıştayı” başladı

  • Kılıçdaroğlu: Savaş en çok Türkiye'ye zarar verir

  • İzmir’in dikkat çeken yatırım bölgesi Urla’da m2 fiyatları 12-30 bin TL arasında değişiyor

  • Soyer: “Sanattan uzaklaşan bir toplum yok olmaya mahkûmdur”

  • Bergama’ya yeni Endüstri Meslek Lisesi geliyor

  • Deri sektörü 25 firma ile Rusya’da

  • Bayraklı’da 'Hasta Bakım Kursu' kayıtları başladı

  • CHP’li Bülbül: “Vatandaş kiradan fazla gelen faturalardan bıktı”

  • Başkan Tugay’dan Lider’e ziyaret!

  • Buca’nın bilim üssü Dubai’de ülkemizi temsil ediyor

  • İçinde İzmir’in de bulunduğu Suriyelileri 'seyreltme' projesinin ayrıntıları  belli oldu

Benzer Haberler