2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü dolayısıyla Çiğli Kent Konseyi, Sasalı Kuş Cennetinde bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı Çiğli Kent Konseyi adına Başkan İbrahim İncesu gerçekleştirdi.
Açıklamaya Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Mert Özcan, CHP İlçe yönetimi, meclis üyeleri ve muhtarlar ile çok sayıda Sasalılı vatandaş katıldı. İncesu, “açıklamasında geçtiğimiz temmuz ayında susuzluktan, açlıktan binlerce Filamingo Tuz Gölü’nde can verdi. Dünya Filamingo nüfusunun onda birine ev sahipliği yapan Çiğli’de benzer bir vahşet yaşanmasına izin vermemeliyiz” dedi.
“TESCİLLİ 76 GÖLDEN SADECE 24’ÜNÜN SU YÖNETİM PLANI BULUNUYOR”
Türkiye’nin neredeyse tüm sulak alanların kirlilik nedeniyle doğal dokusunu kaybettiğini kaydeden Başkan İncesu, “Doğal Göller ve sulak alanlarda su miktarıyla beraber su kalitesi de azalıyor, ayrıca biyolojik çeşitlilik tehdit altına giriyor. Bu alanların birer yönetim planı olmaması da sorun yaratıyor. Türkiye’de tescilli 76 sulak alandan sadece 24’ünün su yönetim planı bulunuyor. Göllerin izinsiz kullanımı ve kirletilmesini önlemeye yönelik yasal düzenlemeler de yetersiz kalıyor” diye konuştu.

“300 GÖLÜN YÜZDE 60’I KURUDU”
Günümüzde suyun stratejik bir öneme sahip olduğunu hatırlatan İncesu, “Ama bu stratejik değerin öneminin farkında değiliz. Sulak alanlarımız hızla kuruyor. Türkiye’de bulunan 300’e yakın irili ufaklı doğal gölün yüzde 60’ı kurumuş durumda. Türkiye’nin beşinci büyük gölü Akşehir artık haritadan silindi” dedi.
“BÖYLE DEVAM EDERSE 300 KUŞ TÜRÜ VE MİLYONLARCA BALIĞA EV SAHİPLİĞİ YAPAN ‘KUŞ CENNETİ’ SULAR ALTINDA KALACAK”
Suya olan ihtiyacı arttıran temel faktörlerden bir tanesinin tarımsal üretim olduğunu aktaran İncesu, “Bir diğer faktör de sanayi üretimidir. Halen teknolojik değil, vahşi sulama ile sularımız boşa harcanıyor. Arıtma tesisi olmayan sanayi alanları sulak alanları kirletiyor. Ülkemizde su yönetimi ile ilgili politik bakış hatalıdır. Tüm bu kirlenmenin sebebi insanlığın bencil tutumudur. Bu dünyanın bizden ibaret olmadığını kavramamız gerekiyor. Küresel iklim değişikliğinin tahribatı gün geçtikçe insanlığın kurduğu medeniyeti zorlayacak. Bulunduğumuz Kuş Cenneti küresel iklim değişikliği bu hızla devam ederse 2050 yılında sular altında kalmış olacak. Doğanın 2 milyon yılda oluşturduğu bugün 300 kuş türüne, yüzlerce balık türüne ev sahibi olan bu cennet yok olacak” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE BİR AN ÖNCE SU YÖNETİM PLANINI HAZIRLAMALI VE UYGULAMAYA KOYMALIDIR”
Çiğli Kuş Cenneti’ne dikkat çeken Başkan İncesu, “Çiğli Kuş Cenneti kuşlar için gün geçtikçe hayati bir önem taşımakta. Türkiye ve komşularının sulak alanı azaldıkça buradaki Filamingo popülasyonu artmakta. Hatırlayın, geçtiğimiz temmuz ayında susuzluktan, açlıktan binlerce Filamingo Tuz Gölü’nde can verdi. Dünya Filamingo nüfusunun onda birine ev sahipliği yapan Çiğli’de benzer bir vahşet yaşanmasına izin vermemeliyiz. Muhalefeti ve iktidarıyla tüm partileri siyaset üstü bu konuda iş birliğine davet ediyoruz. Türkiye bir an önce su yönetim planını hazırlamalı ve uygulamaya koymalıdır” diye konuştu.

Bu haber 2.2.2022 13:13:59 tarihinde eklenmiştir.

Çiğli Kent Konseyi’nden Kuş Cenneti çağrısı: Tuz Gölün’de yaşanan vahşet Çiğli’de yaşanmasın

CHP İl Binası’nda eski Vekil Aksoy'a veda...

Efes Selçuk ortak tehdide karşı tek vücut

İZDENİZ’in sefer saatleri yeni düzenleme

CHP'li Başkan Çerçioğlu: 'FETÖ benzeri kumpaslar pusular devam ediyor'

İzmir Büyükşehir Belediyesi 6 Masal Evi daha açıyor

Başkan Sandal: “3 yılda 251,5 milyon TL borç ödedik”

CHP’li Purçu’dan engelli bireylere ilişkin bir kanun teklifi daha!

Buca Barış Manço’yu unutmadı

Bornova Belediyesi’nden yeşil gelecek hamlesi

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç:“Çocuklarımızı ve gençlerimizi cemaat ve tarikatların pençesinden kurtaracağız”

CHP'li Özkan: IŞİD'in suikast listesinde bulunan tek lider Kılıçdaroğlu!

Kentsel dönüşüm kredisinde önemli gelişme! Karar Resmi Gazete'de

Gaziemir’in altın raketi: Pelin Çolak

İzmir Büyükşehir Belediyesi can dostlara mama dağıtımını arttırdı

Gaziemir Meclisi’nde Başkan Arda sert çıktı: “Bana çaldı diyenin alnını karışlarım! “

Çiğli’de 7 Mahallenin imar planları yola çıktı!

Bornova Meclisi’nde “LGBTİ” tartışması

2022© Bu sitenin tüm hakları saklıdır.