“İzmir Körfezi’nde müsilaj yok”

Güncel / Yerel Yönetimler

“İzmir Körfezi’nde müsilaj yok”

İzmir Körfezi’nde müsilaj oluşumuna rastlandığı ve önlem alınmazsa şiddetle artacağı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtildi.




TÜBİTAK ve Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin bilimsel raporlarına dayanarak İZSU Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada “İzmir Körfezi’nde müsilaj sorunu yok. Büyük Kanal Projesi ve arıtma tesislerinin verimli çalıştırılması sayesinde evsel atıkların ve sanayi atıklarının Körfez'e deşarj edilmesi söz konusu değil. Ayrıca Körfezin iç dinamikleri, sığ oluşu ve akıntı sistemleri gereği müsilaj denilen deniz salyası oluşması imkan dışıdır” denildi.

 Bazı yayın organlarında yer bulan İzmir Körfezi’nde müsilaj oluşabileceği iddialarına karşı İZSU Genel Müdürlüğü’nden açıklama yapıldı. Resmi kurumların ve akademisyenlerin görüşlerine dayanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 “İzmir Körfezi’nde 2003 yılından bu yana TÜBİTAK tarafından Oşinografik İzleme Projesi yürütülmektedir. Gözlem istasyonlarından elde edilen veriler ve Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından yürütülen inceleme verilerine göre, son günlerde haberlere konu olan gelişme alg çoğalması adı verilen bir oluşumdur. Halk çeşitli isimlerle anılan olarak bu türler bir araya gelerek bu şekilde deniz yüzeyinde topaklanmalar yapmaktadır.

Liman faaliyetleri sonucu deniz araçlarının neden olduğu kirlilik, nehirler yoluyla taşınan kara kökenli kirleticiler (evsel, endüstriyel, tarımsal vb.) ve erozyon sonucu gelen kirleticiler, körfezin su kalitesini etkilemeye devam etmektedir. Ancak İzmir Körfezinde deniz yüzeyinde yer yer görülen kirlilik deniz salyası değildir. Deniz marulu, kırmızı ve kahverengi alg çoğalmaları, durgun ve akıntısız iç kısımlarda ve kıyısal bölgelerde görülmekte ve denizin rengini kırmızıya boyayan dinoflagellat patlamaları yıl boyunca artan ve azalan şekillerde devam etmektedir.

 ARITMA TESİSLERİ SAYESİNDE DENİZE ATIK ULAŞMIYOR

Körfezimizin iç dinamikleri, sığ oluşu ve akıntı sistemleri gereği müsilaj denilen deniz salyası oluşmaz. Ayrıca, 2000'li yıllardan bugüne faaliyette olan Büyük Kanal Projesi ve arıtma tesislerinin verimli çalıştırılması sayesinde denize evsel, sanayi atıklarının boşaltılması söz konusu değildir. İZSU Genel Müdürlüğü Körfezdeki besin tuzlarının azaltılmasına yönelik Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi Revizyonu, 4. Fazın yapımı ve Atıksu Arıtma Tesisi Deşarj Hattının değiştirilmesi çalışmalarını titizlikle yürütmektedir.”




Bu haber 30.5.2023 12:01:22 tarihinde eklenmiştir.


Okuyucu Yorumları

Haber Gezintisi

  • “İzmir Körfezi’nde müsilaj yok”

  • Buca’nın Kiraz Festivali’ne geri sayım başladı

  • Bayraklı Belediyesi Abonelikten çık

  • Onay Akbaş’ın sergisi Atlas Pavyonu’nda

  • 'Milletvekili kesin sonuçları'na ilişkin açıklama

  • Çınarlar ve gençler, Gündüz Yaşam Merkezi’nde buluştu

  • Bornova’da İZMİRMUN 2023…Gençler dünya sorunlarını tartıştı

  • Benzine zam geldi: İşte yeni tarife!

  • CHP'nin yol haritası nasıl olacak?

  • Buca Cezaevi İçin Bilirkişi Raporu Geldi!  Bakanlığın Aldığı Rezerv Yapı Alanı Kararı Hukuka Aykırı!

  • Kültürpark’ın iki kapısında restorasyon başlıyor

  • CHP İzmir’den Kılıçdaroğlu’na destek!

  • İzmir'de yeni haftada hava nasıl olacak?

  • Bornova'da 2. Halk Dansları Festivali

  • Başkan Engin’den Seçim Teşekkürü

  • CHP'li Aslanoğlu'ndan flaş açıklama: “Tüm sandıklarda itirazlar sürüyor, Buca’da İlçe Seçim Kurulu Görevlilerimizi İçeriye Almıyor!

  • Aslanoğlu İlk Kez Böyle İddialı Bir Seçim Geçiriyoruz’ Dedi Ve Ekledi: ‘Umut Ediyorum Kazanacağız’

  • Soyer ve Aslanoğlu’ndan ilk açıklama: “Asla Sandıklardan Ayrılmayın!”

Benzer Haberler