Buca’da ticarethane izinlerine deprem ayarı!

Güncel / Yerel Yönetimler

Buca’da ticarethane izinlerine deprem ayarı!

Buca Belediyesi'nin Kasım ayı olağan meclisinin ilk oturumu Başkanvekili Fikret Aktaş idaresinde gerçekleşti. Buca Belediye Binası'nda yer alan meclis toplantı salonunda gerçekleştirilen oturumun gündeminde 30 Ekim tarihinde Seferihisar'da yaşanan deprem vardı.




Meclisin açılış konuşmasını gerçekleştiren Buca Belediyesi Başkanvekili Fikret Aktaş, depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi. Aktaş; Hepimizin bildiği gibi İzmir'imiz çok acı bir depremle sarsıldı. Ölen ve yaralılarımız var.  Allahtan dileğim bir daha bu gibi, acı olaylar bizi karşılaştırmaması. Ölenlere rahmet, yaralılara ise sağlık diliyoruz. Bu işlerin yetkilileri olarak üstümüze düşen şeyi, doğru yerden en azından bu tür şeylere bir daha mahal vermeyecek şekilde çalışmalıyız" diye konuştu.

 

Meclise ayrıca bazı caddelerde bina altlarında bulunan zemin katların ticarethaneye çevrilmesi maddelerinin görüşülmesi oldu.

DAL: DEPREM GERÇEĞİNİ DAHA FAZLA DİKKATE ALARAK HAREKET EDECEĞİZ

CHP Meclis Üyesi İlhan Dal, deprem sonrasında yeşil alanların önemini bir kez daha gördüklerini söyledi. Dal "Deprem hep hakkında söylemiş olduklarımız aslında hep söylediklerimiz. 1999 depremi sonrası konuşulanlarla İzmir depremi sonrası konuşulanların aynı olduğunu görüyoruz. İzmir depreminin başak bir depremin provası olmamasını diliyoruz. Hem yerel hem de genel iktidarın buralardan ders çıkarmasını diliyorum. Herkesin burada bir sorumluluğu olduğunu düşünüyorum. Bundan sonra bizlerde bulunduğumuz komisyonlarda deprem gerçeğini daha fazla dikkate alarak hareket edeceğiz. Bunun sözünü veriyorum. Geçtiğimiz yıl doğal afet ve hukuk komisyonu deprem toplanma alanlarının arttırılması yönünde bir çalışma yapmıştı bunun ne kadar önemli olduğunu gördük. Yeşil alanların kıymetini analdık bu süreçlerde. Deprem alanlarına gittiğimizde bu dönemlerde nasıl kullanıldığına işe daha net şahitlik yaptık" diye konuştu.

GÜNDOĞDU: DAHA SAĞLIKLI BİNALARIN YAPILMASINI TEMENNİ EDİYORUZ

AK Parti Meclis Üyesi Ekrem Gündoğdu ise hem iktidarın hem de muhalefetin depremden ders çıkarması gerektiğini söyledi. Gündoğdu; Depremde hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet diliyorum. Allah bir daha bizi böyle beter bir olayla karşılaşmasın. Umarım bu olaydan hepimiz ders alırız ve daha sağlıklı binaların yapılmasını temenni ediyoruz" dedi.

Komisyondan gelen raporların görüşülmesi sırasında bazı caddelerin üzerinde bulunan alanların 19/F maddesi kapsamında zemin katların ticarethaneye çevrilmesi maddelerinde önemli bir karara imza atıldı. İzmir'de yaşanan deprem sonrası Bayraklı'da yıkılan binaların kolonlarının kesilmiş olduğu iddiaları üzerine ilk 1'nci, 2'nci ve 5'nci maddeler tekrar görüşülmek üzere komisyonlara geri gönderildi.

DAL: EN FAZLA TALEP BUCA'DAN GELİYOR

Konuyla ilgili söz hakkı alan CHP Meclis Üyesi İlhan Dal, yaşanan depremden sonra 19F kararının tekrar görüşülmesi gerektiğini söyledi. Dal; "Üyesi Yaşanan olay sonrası bu maddeye dayalı konuları tekrar görüşülmesini uygun buluk. Kentimizde en fazla talep Buca'dan geliyor. Son yaşanan olaylardan sonra hepimizin içinde olacağı bir toplantıda yeniden değerlendirilebileceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

NEZİR: KOMİSYONLARDA ZATEN GÖRÜŞÜLDÜ

AK Parti Meclis Üyesi İsa Nezir 19F konusunun zaten mecliste görüşüldüğünü söyledi. Nezir "Biz bu 19F maddesini görüşürken zaten orada işyerleri var diye değerlendiriyoruz. Deprem binayı etkiliyor, işyerinden dolayı etkileyen bir şey değil" ifadelerini kullandı.

KAZANOĞLU: BUNLAR O İNSANLARIN KATİLİ

Nezir'in ardından söz alan CHP Meclis Üyesi Taner Kazanoğlu, kendisinin bu maddelere zaten ret oyu verdiğini söyledi. Kazanoğlu "Benim buna ret kararım var. Buca'daki en büyük sorunlarından birisi plansız bir kent olması. Bayraklıda ölenlerin çoğunun çarpık kentleşme, ahlaksız müteahhit ve kontrolsüz inşaat neden oldu. Bizler Buca için hep birlikte bu kenti planlamak için bir kavga verelim. Bu geçici çözümlerle yarattığımız kaos yetersiz bir çözüm. Gördünüz kolonların kesilmesini. Bence bunlar tamamen o insanların katili. Deprem İzmir'in gerçeği... Ben 99 depremini İstanbul'da yaşadım, İzmir'e geldim bu depremi de yaşadım. Bence belediyemiz bu konuda bir adım atmalı. Gelen gündemde 4 tane 19F maddesi var. Bu doğru bir şey değil. Gelin hep beraber İzmirli Buca ile ilgili depremi bir vesile yapıp bu kenti planlamanın bir çaresini arayalım. Merkezi hükümete AK Partili üyelerin baskısı ile yerel yönetime ile bizlerin baskısıyla çözümler üretelim. Oradaki esnaf arkadaşlarımız da mağdur olmaz. Ancak bu plansızlıkla kentte yarattığımız kaosu gördük. Ben geldiğim günden beri bu 19 F maddesine ret verdik" diye konuştu.

AKTAŞ: HİÇBİR ŞEY OLMAMIŞ GİBİ BU KONUYU MECLİSTEN GEÇİRMESİNİ DOĞRU BULMUYORUZ

Konuyla ilgili son olarak söz alan Meclis Başkanı Fikret Aktaş ise, maddelerin tekrardan gözden geçirilmesinde fayda olduğunu söyledi. Aktaş "Bu yeni durum yani deprem, yol boyu ticaret hattı bunun nedeni değil ancak konuşulan şeyler var. Kolonların kesildiğini ne kadar doğru bilmiyoruz ancak yinede bu konuyu bir gözden geçirmenin faydası var. Hiçbir şey olmamış gibi bu konuyu meclisten geçirmesini doğru bulmuyoruz" ifadelerini kullandı.




Bu haber 5.11.2020 19:55:07 tarihinde eklenmiştir.


Okuyucu Yorumları

Haber Gezintisi

  • Maltepe Muhtarlığından depremzedelere yardım

  • “Erdem’in o beyanlarının kabul edilmesi mümkün değildir”

  • MHP'li Kalyoncu'dan 2021 bütçe değerlendirmesi!

  • Yıldırım’dan Çiğlili depremzedelere ziyaret

  • Hisarcıklıoğlu’ndan Başkan Soyer’e ziyaret

  • Bakan Pekcan İzmir'de açıkladı! Esnafın borçları 1 yıl daha ertelenecek

  • Yıkılacak binalarda son kontroller yapılıyor!

  • Yardım kolilerinden kalpleri ısıtan mesajlar çıkıyor

  • Menemen’de Ders Destek ve Çalışma Çadırı eğitime başladı

  • Bergama Belediye hizmet binasına deprem incelemesi

  • CHP’den İzmir depremi sonrası 11 maddelik acil çözüm önerisi

  • Adliye çalışanlarından Çiğli Belediyesi'ne deprem tepkisi! Hangi kriter hangi rapor!

  • Dayanışma rakamları her dakika büyüyor

  • Birlikten İzmir doğacak

  • Bakan Kurum’dan evleri az hasarlı ya da hasarsız olan vatandaşlara çağrı!

  • Milletvekili Sındır: Türk çiftçisi size ne yaptı da onu yok etmeye çalışıyorsunuz?

  • Menemen'de koronavirüs şoku sürüyor: Vaka sayısı her geçen gün artıyor!

  • İzmir Otogarı’na deprem kontrolü! Sonuç ne çıktı?

Benzer Haberler